#1. Trinta cukinijų sriuba.

Puiki galimybė sunaudoti daug cukinijų. Mano numeris vienas. Kol buvau susipykusi su moliūgais, trinta cukinijų sriuba buvo mano mėgstamiausia iš sriubų. Tai taip pat mano mėgstamiausias patiekalas iš cukinijų.

Kiekius visada improvizuoju. Maždaug taip:

Dedame puodą ant viryklės, įpilame šlakelį aliejaus. Beriame smulkiai pjautytą svogūną ir pakepiname. Pilame dalį sultinio (naminį, iš kubelio, ar dar kokį – Jūsų pasirinkimas). Jo negalima padauginti – atskiesti sriubą visada suspėsite, o, štai, sutirštinti – sudėtinga. Suberiame porą kubeliais pjautytų bulvių. Paverdame kelias minutes ir į puodą sudedame tris (parduotuvinio dydžio) supjaustytas cukinijas. Verdame, kol pastarosios suminkštėja. Įspaudžiame porą skiltelių česnako. Sublenderiuojame. Pilame sultinį iki norimo tirštumo. Patiekiame su tarkuotu sūriu (visada naudoju Džiugą) ir skrebučiais. Pastarieji gali būti kubeliai, įberiami į sriubą prieš pat valgant, arba tiesiog reikelės šalia. Svarbiausia – nepamažinti česnako ir druskos.

Mažajam A. darau sotesnį variantą su smulkinta paukštiena iš sultinio:

#2. Šokoladinis cukinijų keksas

Šis man patinka beveik tiek pat, kiek šokoladinis burokėlių pyragas. Drėgnas, šokoladinis ir dar su bent vienu sveiku ingredientu. 😀

Neturiu TO VIENINTELIO recepto. Kiekvieną rudenį kokį nors išsigūglinu. labai gali būti, kad visada randu tą patį…  Neseniai kepiau šį ir labai patiko. 🙂

Kakavinių-šokoladinių pyragų nemėgstanti mama sakė, kad pyragas „labai labai skanus“ (ji dar neragavo mano burokėlinio šokoladinio pyrago :D).

#3. Įdaryta cukinija

Gerai tai, kad įdarui galima sunaudoti viską, ką randate šaldytuve. Svarbiausia, baigiant kepti, pabarstyti sūrio ir uždėti pomidoro griežinėlius. Ir bus gerai. Jei nebus – patiekite su pomidorų padažu. 😀

Nuotraukoje:

Jautienos faršas pakepintas su smulkintu (tos pačios) cukinijos minkštimu, pjaustyta paprika ir svogūno kubeliais. Prieskoniai pagal skonį. Įdaryta. Baigiant kepti, dar užkepta sūriu ir pomidoro griežinėliu.

Tiesa, kai neturiu laiko, mėsos neapkepinėju. Ir tikrai neieškau tokių jaunučių cukinijų. Būna, kad tiesiog perskrodžiu didžiulę cukiniją pusiau ir dedu neapkeptą įdarą. Toks kaimiškas laivas kepa ilgiau, tiek dėl cukinijos kietumo, tiek dėl įdaro, o senos cukinijos skūrelė, kuri neturėtų būti valgoma, po to labai lengvai atsiskiria.

#4. Kepta cukinija.

Skaniausia, žinoma, kuo jaunesnė. Variantai du:

Labai karštoje keptuvėje apkepti cukinijos griežinėliai su druska. Galima valgyti kaip garnyrą, kaip salotų sudėtinę dalį arba kaip užkandį. Svarbiausia, kad cukinija liktų traški.

Orkaitėje keptos cukinijos lazdelės su džiūvėsėliais ir parmezanu. Cukinijas reikia supjaustyti lazdelėmis, mirkyti į kiaušinį ir į džiūvėsėlių miksą. Jam reikia: džiūvėsėlių, tarkuoto parmezano, mėgstamų prieskonių, druskos. Dėliojam į skardą ir kepam, kol gražiai paruduoja. Iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta… Bet man visada atsibosta tas mirkymas. 😀

#5. Cukinijų blynai

Aš jų nekepu beveik niekada, bet visda prašau mamos, kai prasideda cukinijų sezonas. Cukiniją reikia sutarkuoti burokine tarka, įberti druskos, įmušti kiaušinį ir dėti miltų. Kabinti šaukštu, formuoti blynus. Valgyti su nesaldžiu padažu: grietine su druska ar net majonezu.

Gražios iliustracijos, deja, neturiu, nes į pozuojančius blynus agresyviai kėsinosi Mažasis A. 😀

SHUFLE

KOMENTUOTI

Please enter your comment!
Please enter your name here