Šį skanumyną atradau tada, kai sūnui buvo uždraustas glitimas. Kadangi dar maitinau, glitimo teko atsisakyt ir man. Tai buvo pirma ir vienintelė priežastis kodėl pradėjau naršyt po visokias vegan, gluten – free dietas. Shocked to see that, bet atradimų buvo daug! Pavyzdžiui tai, kad bet ką – keksiuką, ledų ar net visą tortą – galima pasigaminti be gliuteno, be cukraus, pilno grūdo ir t.t. Atradimai buvo įdomūs. Ir kai užsikepiau kept šitą bananų duoną, kepdavau kone kas trečią dieną – tai vyras vakare su pienu pakapodavo, tai pati prie kavos visiškai netyčia suvalgydavau pusę… Atėjus vasarai bananai ant spintelės noko kosminiu greičiu – dvi dienos ir jau, atrodo, būtina juos suvalgyti, tai vis trindavau ir trindavau į šitą bananų duoną.

Uogas galima keist pagal sezoną – kepant žiemą dedu šaldytas, kai prinoksta šviežių serbentų ar vyšnių – taip pat puikiai tinka šiam kepiniui.

Pirmus kartus užtrukdavau ilgai – kol atmatuodavau tuos puodelius, kol sumaišydavau tinkamai… Paskui įsigijau matavimo puodelius ir viską atlieku per vieną valandą (čia jau su 40 min. kepimu). Po valandos tik op į rankšluostį ir vežu į svečius, o visi tik rauko antakius ir sukioja galvą – nu kaip skanu, kaip skanu, o dar sakai, kad ir visai sveika…

IMG_1634

Taigi, mano itin mėgstama ir rekomenduotina bananų duona (receptą įdedu vegan, gluten-free, tačiau to bijot nereikia – išbandykit ir šitaip! O jei ką, praktiškai viską įmanoma pakeisti tuo, ką lengviau rasti šaldytuve).

 

 

Ingredientai:

  • 1 stikl. puikiai sunokusių ir šakute pertrintų bananų (dažniausiai 2 bananai)
  • ¼ stikl. tirpinto kokosų aliejaus
  • ½ stikl. klevų sirupo (galima pakeisti tirpintu medumi)
  • ½ stikl. kokosų pieno (galima keisti paprastu, migdolų ar bet kuriuo kitu augaliniu pienu)
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • ¼ a.š. druskos
  • ½ a.š. malto cinamono
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • ½ a.š. valgomosios sodos
  • 1 stik. pilno grūdo speltos miltų (galima keisti paprastais kvietiniais)
  • 1/3 stikl. avižinių miltų (taip pat tinka migdolų miltai: migdolus susmulkinu trintuvu – va ir miltai)
  • 1/3 stikl. avižinių dribsnių (ne tų, kurie greitai išverda, skaniau su stambesniais)
  • ¼ stikl. kokoso drožlių
  • ½ stikl. šilauogių

Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių. Sumaišyti visus drėgnus ingredientus kartu su druska ir cinamonu. Sumaišyti sausus ingredientus ir į juos supilti išmaišytus drėgnuosius. Naudojantis mentele viską sujungti į vieną visumą, supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą, sudėti nepjaustytas šilauoges. Man patinka prieš kepant viršų pabarstyti įvairiais, šiek tiek smulkintais, riešutais, bet čia jau improvizacijos reikalas. Kepti apie 40 minučių nedarinėjant orkaitės, po 40 min. įsmeigti smeigtuką,  jeigu ištraukus – švarus, vadinasi iškepta. 5 minutes vėsinti skardoje, tada ištraukti, leisti visiškai atvėsti prieš pjaustant. Nesuvalgytą gabalėlį galima dėti į popierinį maišelį ir laikyti sausoje vietoje. Geriausia suvalgyti per 4 dienas, bet, jei nuoširdžiai, retai kada lieka iki kitos dienos…

 

Originalus receptas: http://faring-well.com/banana-blueberry-coconut-bread-saturday-links/

KOMENTUOTI

Please enter your comment!
Please enter your name here