Yra žmonių, kuriems nepatinka rutina. O aš neįsivaizduoju, kaip be jos reikėtų išgyventi auginant kūdikį. Mano laimei, Mažasis A. savo dienotvarkę susidėliojo jau poros mėnesių ir man teliko padėti jam nesusipainioti krizinėmis dienomis. Visi viską žinojom – kada maistas, kada miegas… Ir tada prasidėjo košės. Jos į dienotvarkę įnešė nemažą sąmyšį, nes reikėjo ne tik sugalvoti, ką ir kaip paruošti, bet ir spėti tai padaryti laiku, dar neprasidėjus koncertui. Tai buvo labai daug neaiškumų įnešęs etapas. Žinoma, pradėjau ieškoti informacijos internete. Tokių paieškų metu, radau užsienyje gerai žinomą tyrelių šaldymo dideliais kiekiais metodą (pureeing in bulk).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kam tai aktualu? Dažniausiai, užimtoms mamoms, kurioms greitas tyrelių ruošimas kelia stresą. Toks maisto ruošimas yra alternatyva pirktinėms tyrelėms stiklainiukuose. Kaip tai vyksta? Vieną dieną iš turgaus, ar ūkininko nuperkamas didelis kiekis įvairių daržovių. Tuomet jos, kuo šviežesnės, pavieniui verdamos/garinamos, smulkinamos ir užšaldomos ledukų formelėse. Sušalusi tyrelė išimama iš formelių, sudedama į šaldymui tinkamus maišelius „su užtrauktuku“. Iš vakaro, ar ryte, į šaldytuvą perkeliamas norimas kiekis įvairių ledukų. Pavyzdžiu: du morkų, du moliūgo ir du bulvių tyrelės kubeliai. Atėjus pietų metui, šis miksas pašildomas tėvams priimtinu būdu – mikrobanginėje ar karšto vandens vonelėje.

Kadangi turėjau Avent garintuvą-trintuvą, tyrelių ruošimas man ir taip nebuvo labai sunkus. Vis tik, pasigaminau morkų ir brokolių tyrelių kubelių extra atvejui.

Neapsigaukite, tai aktualu ne tik kūdikiams! 😉 Skitykite toliau!

Šaldymas ledukų formelėse man labai pravertė atėjus uogų ir vaisių sezonui. Pavyzdžiui, šaldomos slyvos ar nektarinai sušoka į vieną luitą, o vaiko rytinei košei, tėčio kokteiliui ar mamos jogurtui tereikia kelių gabaliukų. Tokiu atveju šaldymas kubeliais labai praverčia. Vaisius (termiškai apdorotus ar ne – jūsų pasirinkimas) susmulkiname ir, šaukšteliu ar nukirpus maišelio kampą, sudedame į formeles. Užšaldžius perdedame į patogiai atidaromą maišelį. Kasryt tereikia kelis kubelius įmesti į karštą košę. Ledukai ištirpsta kartu atšaldydami ir paskanindami košę. Su kokteiliu panašiai – kubelius sumesti į smulkintuvą kartu su kitais ingredientais ir įpilti šiek tiek šilto vandens (arba ne, jei mėgstate šaltą).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Formelėse užsišaldžiau didžiąją dalį vasarinių vaisių ir uogų:

  • Saldžių vasarinių obuolių džemą be pridėtinio cukraus.
    • „Baltinius“ obuolius nulupame, išvalome, susmulkiname, sudedame į puodą, įpilame šlakelį vandens ir nemaišant bei nepakeliant dangčio troškiname, kol sukrenta. Jei pakelsite dangtį, pradės traukti prie dugno – teks maišyti. Tokia uogienė stiklainėlyje neišsilaikytų, bet šaldyta kubeliais – kuo puikiausiai.
  • Termiškai neapdorotas trintas avietes.
  • Trintas vyšnias – mažesnė rizika nepastebėti kauliukų. Be to, nereikia vargti ir trinti šakute  ar smulkintuvu prieš patiekiant.
  • Slyvų, nektarinų, persikų virtas tyreles.
  • Smulkintus agrastus ir juoduosius bei raudonuosius serbentus.
  • Apvirtus špinatus, brokolius.

Taigi, šaldžiau tai, kas greitai gendą ir ką reikia išsaugoti žiemos sezonui. Sutrynusi šaldžiau tas uogas, kurių nesugebu užšaldyti nesulipusių. Taip pat, tas, kurių smulkinimui reikalingą laiką sutaupyčiau ryte. Pavienes šaldžiau mėlynes ir šilauoges, nes atšilusios jos maloniai „sproginėja“, įsidėjus košės į burną. 😀 Labai pravertė nevalgiadieniais.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ką dar galima šaldyti ledukų formelėse?

  • Sultinį. Jei kepėte, pavyzdžiui, vištą, o artimiausiu metu neplanuojate virti sriubos – sultinuką užšaldykite. Jei išvirėte mėsą (ir tai darėte su prieskoniais, svogūnais ir pan.) – likusį sultinį dar pavirkite nudengtu dangčiu, kad jis taptų labiau koncentruotas.
  • Naminį padažą. SAMSUNG CAMERA PICTURESAš mielai užsišaldyčiau pesto padažą vasarą, kai yra šviežių savų bazilikų. Pesto ir majonezo salotų padažas – vienas mano mėgstamiausių, tačiau, niekada nespėju sunaudoti viso stiklainiuko. Kubeliai – superinis sprendimas. Reikia padažui – tereikia išsiimti vieną. Reikia makaronams – kelis. 😉 Naminį pomidorų padažą. Kad ir kokį kiekį picų kepčiau, išsivirto pomidorų padažo man vis lieka. Dabar jis, kubelių pavidalu, šaldiklyje laukia savo progos: kol vėl kepsiu picą, karštus sumuštinius, gaminsiu troškinį, makaronus ar valgysiu burokėlių sriubą.
  • Vyno likučius. Tikrai nebūtina ištuštinti viso butelio, kad likutis „neprapultų“. 😀 Jį galima užšaldyti kubeliais ir naudoti padažams ar troškiniams tada, kai prireiks.
  • Prieskonines žoleles. Jos šaldomos su alyvuogių (ar kitu) aliejumi. Pati dar nebandžiau, bet procesas jau yra aprašytas širšių lizde.
  • Prieskoninį sviestą. Na, tą sviestuką su česnakais ir žolelėmis, kurį labai skanu užsimesti ant tik ką iškepto kepsnio. Ar skrebučio…
  • Vaisių sultis. Jeigu, pavyzdžiui, nupirkote arbūzą ir niekas jo neketina valgyti, o jūs išvykstate iš namų. Jo sultis galite sušaldyti formelėse ir ateityje pasigaminti šerbetą ar įsimesti į kokteilį. Mes taip šaldėme raudonųjų serbentų sultis. Tik sultims naudojome vienkartinius šaldymo maišelius, kuriuose jas ir laikėme šaldiklyje iki suvartojimo. Taip pat, labai patogu užšaldyti atlikusios citrinios puselės sultis.
  • Arbatos ruošinius. Labai mėgstu dieną pradėti su imbierinės arbatos puodeliu, bet labai nemėgstu ryte ją ruošti. Kubeliuose galima užšaldyti ne tik paruoštą imbierinės arbatos mišinį, bet ir aviečių ar, pavyzdžiui, šermukšnių. 😉
  • Jogurtą su vaisiais ir uogomis. Vaikams ar sau – gaiviam vasaros užkandžiui.
  • Kiaušinių trynius ar baltymus. Jei, pvz., kepėte Pavlovą, ir liko daug trynių, ledukų formelėse juos pavieniui galite užšaldyti kitiems kepiniams.
  • Grietinėlės ar jogurto likučius. Vėlgi, jeigu išvykstate ar matote, kad nespėsite suvartoti iki galiojimo laiko pabaigos. Man tokie kubeliai labai praverčia gaminant troškinį.
  • Smulkius mėsos gabaliukus, jei reikia vaiko „porcijai“.

Ir tai tikrai dar ne pabaiga. Čia surašiau tik savo išbandytas ir nugirstas idėjas. Vis tik, nereikėtų piknaudžiauti maisto šaldymu, jei tai nėra būtina. Šaldant prarandama (nors ir nedidelė) maistingųjų medžiagų dalis. Visgi, manau, geriau prarasti dalį, nei visas. 😀

Iliustracijoms – špinatų šaldymo procesas.

Artėjant savaitgaliui supratau, kad nespėsiu sunaudoti nusipirktų špinatų. Juos greitai sumečiau į puodą su šlakeliu vandens ir apviriau.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tuomet juos šiek tiek pasmulkinau šakute ir šaukšteliu sudėjau į formeles. Jeigu būčiau smulkinusi labiau – būčiau masę sukrėtusi į paprastą maišelį ir išspaudusi per nukirptą kampą. Pastarasis būdas labai lengvas ir greitas. Tam netgi turiu nusipirkusi mažų maišelių.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Visą formelę apsukau maistine plėvele ir patalpinau šaldiklyje.
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Jau užšalusius ledukus tereikia išpurtyti ant tos pačios maistinės plėvelės ir suberti į patogiai atidaromą/uždaromą maišelį.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tuomet, kuo greičiau – atgal į šaldiklį.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Maišelių kubelių talpinimui išbandžiau nemažai. Labai labai iš bėdos – užspaudžami viena linija. Tikrai nepatogūs – sunku iš jų kubelius išimti greitai. Be to, dažnai užsegimas nuplyšta po poros ėmimų. Šiek tiek patogesni – IKEA maišeliai. Jie turi dvigubą užsegimą ir sutvirtintą kraštą, todėl su jais tvarkytis kur kas patogiau. Visgi, geriausi – maišeliai su, vadinamu, užtrauktuku. T.y., slankiojančia „karietėle“, kuri atidaro ir uždaro maišelį. Vieną kartą juos panaudojusi maistui, išplaunu ir sudedu žaislus su smulkiomis detalėmis, bet plačiau gal kitą kartą… 😀

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Skanių ir naudingų kubelių!.. 😉

1 komentaras

KOMENTUOTI

Please enter your comment!
Please enter your name here